هادی حسنخانی، پروانه اسدی، معصومه حسنلو، محمود فخری، علی حسین زینالزاده، سهیلا ربیع سیاهکلی، وحیده رشتچی،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده
زمینه و هدف: شیوع بیماریهای قلبی- عروقی در دنیا رو به افزایش است. عوامل متعددی در ایجاد این بیماریها مؤثرند. پرستاران به دلیل شرایط بخشهای ویژه و حساسیت محیط کار و بیماران، بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی قرار دارند. این مطالعه با هدف تعیین فراوانی برخی عوامل خطر قلبی عروقی و رابطهی آنها با جنسیت در پرستاران صورت گرفت.
روش بررسی: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی-مقطعی است که بر روی پرستاران شاغل در بخشهای اورژانس و مراقبت ویژه بیمارستانهای آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در سال ۱۳۹۱ انجام گرفت. از بین ۶۵۴ نفر پرستار شاغل ۴۰۰ نفر به صورت غیر احتمالی سهمیهای انتخاب شدند. ابزار گردآوری دادهها شامل دو بخش پرسشنامه (در مورد اطلاعات فردی و سوابق بیماری در خانواده) و داده آزمایشات سطح قند و چربی خون بود. دادهها پس از جمعآوری با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی مناسب و نرمافزار SPSS Ver. ۱۳ شد.
یافتهها: بر اساس یافتههای این بررسی ۵/۵۷ درصد نمونهها مؤنث، میانگین سنی ۲۵/۶±۸/۳۰ سال، ۸/۸۸ درصد دارای مدرک کارشناسی و ۸/۷۹ درصد بهصورت شیفت در گردش فعالیت داشتند. تری گلیسیرید با شیوع (۸/۳۰ درصد) بیشترین فراوانی و پرفشاری خون دیاستولیک با شیوع (۸/۱۰ درصد) کمترین فراوانی را در بین پرستاران داشت. همچنین شیوع پرفشاری خون، چربی خون بالا و قند خون بالا در زنان بیشتر بود. بین سابقه فشارخون و جنسیت پرستار رابطه وجود نداشت.
نتیجهگیری: فراوانی عوامل خطر قلبی عروقی در زنان پرستار بیشتر از آقایان میباشد و توصیه میشود که برنامههای پایشی آموزشی در مورد عوامل خطر قلبی عروقی قابل تعدیل بخصوص پرفشاری خون برای پرستاران انجام شود.